מהי אכילה רגשית ואיך מטפלים בה
רבים שמעו על המושג אכילה רגשית, אך הם אינם יודעים בדיוק מה זה אומר. בקצרה, ניתן לומר הגורמים לאכילה רגשית אינם נובעים מתחושות רעב. הסובלים מהבעיה צורכים מזון בכדי לענות על איזשהו צורך נפשי. אכילה בשל צרכים רגשיים, אינה מוגדרת כהפרעה פסיכיאטרית.
כיצד היא מופיעה?
אצל רוב האנשים, מנגנון הרעב והשובע הינו תקין, אולם רבים גדלים בבתים בהם יש לחץ ועידוד לאכילה, לעיתים הורים עושים זאת על מנת להרגיע את הילד, זוהי דרך לפצות אותו, או שהאוכל הוא סוג של תגמול. מהמקרים הללו ניתן ללמוד כי אין הסובלים מאכילה רגשית אוכלים על מנת להשביע את הרעב ולספק דלק לגוף, אלא מכיוון שהם הפנימו כי אכילה מביאה לתחושת סיפוק.
הפרעת אכילה בקרב מבוגרים
לא מעט אנשים סובלים מבעיות רגשיות, על מנת לפצות את עצמם הם אוכלים, האוכל משמש להם כנחמה ואמצעי הרגעה. אולם להפרעה זו גם השלכות בריאותיות לא פשוטות, הן פיזיות והן רגשיות. הפרעות אכילה עלולות להביא להשמנה. במהלך הזמן, הסובלים מהבעיה, יתקשו להבדיל בין תחושות רעב לבין תחושות של שובע, כך שלעיתים האדם כלל איננו שבע, גם לאחר שצרך כמויות גדולות של אוכל. למרות שבעיה זו איננה מוגדרת כהפרעה פסיכיאטרית, אכילה רגשית עלולה להתדרדר להפרעות אכילה כמו בולימיה, כלומר הקאת כל תכולת המזון. למעט השמנה, הפרעות אכילה עלולות להביא למחלות כמו סוכרת, כולסטרול גבוה ועוד.
מהן הסיבות העיקריות לבעיה?
הפרעות אכילה אופייניות יותר לאנשים אשר באמצעות האוכל הם סבורים שהם יכולים להרגיע את עצמם. ישנם הנוטים לצרוך כמויות רבות של מזון מכיוון שהם משועממים וההפרעה נפוצה בקרב אנשים החיים בבדידות, באמצעות האוכל הם מתנחמים. לבסוף, אנשים הנוטים לסבול מדיכאון, פחדים, אוגרים כעסים, ומתמודדים עם כל אלה בעזרת אכילה מופרזת, וכמו כן, האוכל יכול לכסות על איזשהו חסך רגשי.
הטיפול בהפרעות אכילה
קיימות שיטות שונות לטיפול בבעיה, כאשר כל מטפל הוא בעל גישה שונה לנושא. ניתן לטפל בה באמצעות שיטות טבעיות, כלומר רפואה הוליסטית, וכמו כן להסתמך על עולם הרפואה הקונבנציונאלי. נמצא כי טיפולים התנהגותיים וקוגניטיביים עשויים לסייע.
חשוב מאוד שהמטופל והמטפל יוכלו לזהות מאילו קשיים הוא סובל ועל איזה רקע הם צצו, מאין נובעת אכילה רגשית. הטיפול הניתן קשור כמובן להפרעות רגשיות ומצוקה ממנה סובלים המטופלים, ויש לנסות לאתר כל דרך לאתר פתרון מועיל. לבסוף, חשוב לסייע לאנשים אלה ליצור תפריט מאוזן ולהנחות אותם באשר לכמויות מזון וזמני ארוחות, על מנת למנוע מהם תחושה של רעב.